Řecká musaka s mletým masem, bramborami a bešamelem

hovězí maso

O tomto jídle

Na cibulovém základu orestujeme mleté maso, přidáme loupaná rajčata, česnek a kořenovou zeleninu. Do zapékací mísy vrstvíme opékané brambory, směs mletého masa, grilovaného lilku a zaléváme bešamelovou omáčkou, kterou si připravíme z rozpuštěného másla, hladké mouky a mléka. Vše zapékáme se sýrem Gran Moravia.

Řecká musaka s mletým masem, bramborami a bešamelem

Historie tohoto jídla

Musaka je tradičním zapékaným pokrmem Balkánu a Blízkého Východu. Nejznámější variantou je musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor. Varianty pokrmu se v různých oblastech liší.

Kde jsme brali suroviny

Použité suroviny

  • hovězí maso
  • brambory
  • lilek
  • cibule
  • česnek
  • hladká mouka
  • mléko
  • rajčatový protlak
  • rajčata
  • sýr

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek
  • Mléko